ÜVEGFESTÉS

3 napos intenzív üvegfestő tanfolyam

(Jelenleg nincs üvegfestő tanfolyam)

Helyszín: Veszprém, Rózsa utca 13. 

 A Fényszarvas Szociális Szövetkezet alkotóműhelyében


Mit fogunk csinálni?

A foglalkozás péntek reggel 9 órakor kezdődik. Délelőtt akril, tempera vagy vízfestékkel festünk, hogy egy kicsit szokjuk az ecsetkezelést és gyakoroljuk a kontúrfesték használatát. Az idő további részében, vasárnap délután 4 óráig különböző formájú és felületű üveget festünk.

( közben éjszakára haza megyünk)

Műanyag lap gyakorlásnak - választott minta

Kerek üveglap - mandala

Keretezett üveglap - festmény

Domború forma: boros, befőttes üveg, mécsestartó, fűszertartó


A tanfolyam maximum 6 fő részvételével indul. Jelentkezés a helyfoglalás címszó alatt lehetséges.

Ára: 20 000 Ft, amely az anyagköltséget is tartalmazza.

Lehetőség van a részvételi díj két részletben való kifizetésének.

A kurzus végén tanúsítványt adunk 20 óra üvegfestés alapjai címmel.

Az ár étkezési költséget nem tartalmaz.

CSAK 6 FŐT TUDUNK FOGADNI!

SIESS A JELENTKEZÉSSEL, NEHOGY LEMARADJ!

Helyfoglalás:

Minden kedves tanítványomnak ajándékba adom 2016-ban megjelent Tollterelő című művészetterápiás könyvemet.

Néhány gondolat az üvegfestésről :


"Nincs még egy olyan dekoratív művészet mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet. Az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény. A tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. Ez az oka annak a mitikus hatásnak, mely a dómok üvegfestményeiből felénk árad ... az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek, változnak, ragyognak, aszerint, ahogy a fénysugarak hatásai változnak. Mintegy élő jelenségként hatnak ránk."

                                                                                                                                             

                                                                                                                                           Róth Miksa

Mi az üvegfestés?

Átlátszó felület átlátszó festékkel való díszítése, megfestése.

- Színtelen felület színessé varázslása

- Az üveg életre keltése

- Színek feltámasztása

- Varázslás


Az üvegfestő 10 pontja

 Egy üvegfestőművész az üvegfestészetről - részletek Róth Miksa írásából

  1. Színben gondold el az üvegfestménynek már legelső tervét is.
  2. Merőben kerüld el a naturalizmust, mert minél jobban megközelíted a való életet, a természet ábrázolását, annál inkább eltávolodol az üvegfestés lényegétől. Vonalnak, formának és színnek az üveg anyagában elgondolt, átszellemült megérzékítése hozhat létre csak jó üvegfestményt.
  3. Az üvegfestés díszítő művészt, összhangot kíván. Szervesen illeszkedjék rendeltetési helyének környezetébe.
  4. Tervezetedben erőteljesen hangsúlyozzad az ólomkereteket, csak azután rajzolj bele részleteket. Ne félj az ólomfonalak sűrű alkalmazásától, sőt teljék örömed az általuk nyert erőteljes kontúrokban. Vess számot az üveg törékeny voltával, és ne erőszakolj az üveg anyagával ellenkező kimetszéseket, mert ez idők folyamán megbosszulja magát.
  5. Ne alkalmazz egyazon színű, osztatlan nagy színfelületeket, hanem oszd el a színeket úgy, hogy egyik sem legyen túlsúlyban. Vedd mintául ebben a keleti szőnyegek pompás hatását. A komponálásnál törekedjél mozaikszerű hatásra, juttasd hát egyformán szóhoz a figurális meg az ornamentális részeket, ne érvényesüljenek egymás rovására.
  6. Korlátozd magad a művészeti kifejezéshez való anyagokban és eszközökben, hogy stílusosat, monumentálisat alkothass, ám óvakodjál a pongyolaságtól is. Kerüld az aprólékosságot, vess nagy súlyt az erős, határozott kontúrfestésre. Árnyékolásból csak annyit alkalmazz, amennyi a megértéshez múlhatatlanul szükséges, hogy mindenekelőtt az üveg anyagában rejlő szépségek érvényesüljenek. Csak időtálló kipróbált festéket használj, merőben tartózkodjál a színes zomácfestékektől.
  7. Becsüld meg a régiek technikáját s fejleszd alkalmatossá mai szellemű művek kifejezésére, ám ne feledd, hogy minden tervezet a maga sajátos jellegének megfelelő technikát kíván meg.
  8. Dolgozás közben légy műved rendeltetési helyének világítási viszonyaira s minden olyan körülményre figyelemmel, mely a műnek ott való hatását módosíthatja.
  9. Színes üvegezéssel ne sötétíts ott, ahol világosságra van szükség.
  10. Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet.

Munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota ,  a Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia épületét, a szegedi Fogadalmi Templom több ablakát,  a marosvásárhelyi kultúrpalota és városháza, a szabadkai Városháza épületét, a Kálvin téri református templomot, a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnáját és még sorolhatnánk.


Képek az üvegfestő tanfolyamról

Minden résztvevő nagyon tehetségesnek bizonyult.