Életpálya

 " Megellai Katalin sokoldalú alkotóművész. 1966-ban született középső lányként.  20 éves korában kezdett el tudatosan rajzolni.  Magántanárt választott, és megtanulta a képzőművészetben fellelhető csaknem összes technikát.  Megtanulta a rajzi kifejezés módjait természeti ábrázolás útján. Eközben már rajzolt non - figuratív kis firkákat, ami őt magát is megdöbbentette, hogy milyen érdekes hatásokat lehet elérni, ha nem ábrázol.

Aztán egyre több és több olyan motívum jelent meg a munkáin, ami nem hasonlított semmihez, ami a természetben vagy az alakított környezetben fellelhető.  Gyakran kísérletezett, például a két éves fia rajzait színezte ki, amely folyamat rádöbbentette, hogy vissza kell vonulni, hogy előre haladjon.

Kandinszky művészetét kezdte el tanulmányozni, aki a legnagyobb hatással volt a művészetére. Ezután már csak absztrakcióval foglalkozott.  Ez a fajta képzőművészeti ág magasabb szintű elmélyülést, átszellemülést igényelt, mint a tájképfestészet.  Az idő haladtával nagyon sokat fejlődött a technikák alkalmazása, a kompozíció és a színek használatának területén.  Így egy olyan sajátos jelrendszert sikerült kialakítania, ami csak rá jellemző.  Természetesen mindig egy kicsit változva jutott el erre a pontra, és jelenleg is tart a folyamat. Nincs megállás, a fejlődés most is tart

Az elmúlt időszak tapasztalata - konzultációk sok-sok tanárral, művésszel, műkedvelővel - hozta meg a jelenlegi állapotot.

Ez alatt a 30 év alatt a képzőművészet mellett többféle művészeti ágat is kipróbált, amit publikált, és bemutatott a nagyközönségnek.  Évekig foglalkozott öltözéktervezéssel, ékszer és kiegészítő készítéssel, üvegfestéssel, gyöngyfűzéssel. 2010-ben kiadta Rovargyűjtemény című könyvét, melyben 38 bogár és lepke gyöngyből megfűzhető mintája található.  2011-ben két társával megalapította a Kalamona Bábszínházat, amelynek ma is művészeti vezetője, báb- és díszlettervezője. Számtalan egyéni tárlata volt itthon és külföldön az elmúlt  években. Rendszeres résztvevője csoportos kiállításoknak is. Művészete egyedülálló, stílusa kiforrott. "

                                                                Dr. Kriveczky Béla

2016-ban megjelent Tollterelő című, képzőművészeti terápiás jellegű gyakorlatokat tartalmazó könyvem.

https://tollterelo17.webnode.hu/

Az alábbi  munkák csak bemutató jelleggel lettek közzétéve, a teljesség igénye nélkül.

Festmények és grafikák

Üvegfestés

Gyöngyfűzés

Textil

Minden más